חוקי הבטיחות בישראל הם מחמירים דיים, בכדי להבטיח את בטיחותם של העובדים בתעשיות השונות, ובכלל זה בענף הבנייה. הבעיה היא לא החוקים, אלא היכולת לאכוף אותם, ולשם כך נוצר תפקיד נאמן בטיחות בעבודה.
מהו נאמן בטיחות ומה תפקידו?
מטבע הדברים, פעילויות המחייבות עמידה בכללי בטיחות מחמירים, מתקיימות באינספור פרויקטים בכל רחבי הארץ בכל יום, מה שמקשה מאוד על היכולת לאכוף את חוקי הבטיחות והגהות הרלוונטיים. בכדי לאפשר יכולת בקרה טובה יותר על חוקים אלה, נולד התפקיד של נאמן בטיחות אויועץ בטיחות. נאמן זה הוא עובד שנבחר על ועדת הבטיחות במקום העבודה, ואם אין ועדה כזאת, אז על ידי ועד העובדים.
לנאמן הבטיחות ישנן חובות וישנן גם סמכויות. הנאמן חייב לפעול באופן מתמיד לשיפור רמת הבטיחות במקום העבודה, להעביר הדרכות בטיחות לעובדים, לוודא שכל אמצעי הבטיחות הנדרשים אכן קיימים ועומדים לרשות העובדים, ולספק לכל עובד שחסרים לו אמצעי בטיחות כאלה. נאמן הבטיחות חייב להודיע להנהלת החברה בכתב, על כל ליקויי הבטיחות הקיימים במקום העבודה ולשלוח עותק גם למפקח העבודה הראשי. מצד שני, לנאמן בטיחות ישנה הסמכות לבצע כל פעולה הקשורה בבטיחות והגהות במקום העבודה, ובכלל זה לקבל לעיונו כל מסמך או דו"ח שגובש בעניין הבטיחות במפעל.
מי יכול להיות נאמן בטיחות ומהי ההכשרה הניתנת?
כאמור, בחירת נאמן בטיחות מבוצעת על ידי ועדת הבטיחות המקומית במקום העבודה. במקומות עבודה בהם לא פעילה ועדה כזאת, בחירת נאמני הבטיחות מבוצעת על ידי ועד העובדים. הרעיון הוא שהעובדים שייבחרו לתפקד כנאמני בטיחות, ייבחרו מטעם עצמם ולא מטעם ההנהלה שהיא האחראית העליונה לכל הקורה במקום העבודה, ובכלל זה גם לנושא הבטיחות. דברים אלה נקבעו במסגרת חוק ארגון הפיקוח על העבודה, שמפרט את כל הכללים החלים על תפקיד נאמן בטיחות במקום העבודה.
על מנת להפוך לנאמן בטיחות, על העובד לעבור הכשרה מתאימה במסגרת קורס נאמני בטיחות. הקורס ניתן על ידי גורמים מקצועיים בענפי התעשייה השונים, אשר קיבלו את אישור מפקח העבודה הראשי להעביר הכשרה זו. במסגרת הקורס נלמדים נושאים מגוונים לרבות תפקידי וועדת הבטיחות, המוסדות השונים בישראל הפועלים בתחום הבטיחות והגהות, אגרונומיה, הנדסת אנוש, משטחי עבודה, ציוד ואמצעי בטיחות, מניעת תאונות עבודה, עבודה בגובה, גורמי תאונות מרכזיים ועוד.
ההכשרה הניתנת מותאמת לנאמנים הספציפיים על פי מאפייני העבודה במקום עבודתם. בהתאם לכך, לומד נאמן בטיחות גם על האופן להפעיל את המכשירים והמכונות הרלוונטיים למקום עבודתו, ופרקטיקות בטוחות לביצוע משימות במקום העבודה הספציפי.
במקום עבודה בו מבוצעות משימות בעלות סיכון לעובדים, חשוב מאוד לבסס פעילות קבועה שתבטיח את בטיחות העובדים בכל עת. בהיעדר אכיפה מתאימה, נאמן בטיחות הוא הפתרון הטוב ביותר והיעיל ביותר לשמירה על בטיחות העובדים ומניעת תאונות במקום העבודה.