בשנת 2007 התקבלה בכנסת תכנת בטיחות בעבודה על סולמות גבוהים, אשר נכנסה לתוקף החל מינואר 2008. תקנה זאת מגדירה את כללי הבטיחות בעבודה על סולמות גבוהים, אשר מחייבת הדרכת בטיחות בגובה לעובדים המוגדרים כעובדי גובה ואשר עלולים ליפול במהלך עבודתם מגובה העולה על 2 מטרים. רשימות סוגי העבודות השייכות לסוגי העבודות בגובה כוללת את הציוד הבא: סולמות, סלים להרמת אדם, בימות מתרוממות ופיגומים ממוכנים, מקום מוקף, פיגומים נייחים, גגות, מבנה קונסטרוקציה, טיפול בעצים וגיזומם והקמת בימות והתקנת מערכות תאורה והגברה.
כללי הבטיחות בעבודה עם סולמות
מאחר שסולמות גבוהים הם כלי עבודה שכיח לתאונות עבודה בשטח, יש צורך בכללי בטיחות בעבודה עם סולמות גבוהים. הגורמים העיקריים לתאונות העבודה בסולמות גבוהים קשורים לרוב לאחיזה לא נכונה של הסולם בעת העבודה בגובה, פגם בסולם עצמו, הטיית גוף מוגזמת, הפלת חפץ ואובדן היציבות על הסולם במהלך העבודה עצמה. באמצעות תקנתו בטיחות בעבודה על סולמות גבוהים ניתן למנוע תאונות עבודה של עובדים בגובה בשטח. הסולם שבו משתמשים חייב לעמוד בתקן הישראלי משנת 1847 לעבור בדיקה של מדריך עבודה בגובה, וזאת מבלי שיהיה חסר בו שלב או שיהיה פגום. במידה ומדובר על סולם מעץ באורך של 2 מטרים ויותר, עליו להיות מחוזק בכל מטר וחצי באמצעות בורגי קשירה או חיזוקי עץ אחרים. כאשר עובד בגובה מטפס על הסולם בגובה של שני מטרים ומעלה, אסור ל ו לטפס אלא עד למרחק של מטר מקצהו העליון של הסולם.
עבודה על סולמות בגובה
על הסולם להיות יציב ועל בסיס יציב על מנת שלא יזוז במהלך העבודה,כל זה נלמד במסגרת קורס עבודה בגובה כמו כן אין לשאת על הסולם משקל שאינו מתאים לייעודו המקורי של הסולם עצמו ושלא עפ"י הוראות היצרן. בכל אחד משלבי הסולם עצמו יעמוד אדם אחד, ובכל פעם שלפני התחלת העבודה עצמה יש לבדוק את תקינות הסולם מבחינה בטיחותית בטרם העלייה עליו או החלקה. יש לבדוק אם הסולם אינו שבור או סדוק, ששלבי הסולם מחוזקים בצורה טובה ושהברגים לא רופפים, ושסוליות הסולם מונעות החלקה ואין בהם פגם. כמו כן, חשוב שהסולם יהיה יציב ואיתן על מנת למנוע תזוזות פתאומיות של העובד עליו. במידה ואין אפשרות להניח את הסולם באופן יציב או כאשר העבודה המתבצעת היא במקומות שיש בהם חשש להיתקלות עם עוברי אורח,יש להציב עובד נוסף אשר יהיה נוכח במקום ויתמך בסולם עצמו.
שימוש נכון בסולם ללא חשש מתזוזה או החלקה?
בעת הטיפוס על הסולם על המטפס להפנות את פניו לכיוון הסולם ולאחוז בו בשני ידיו ולא יד אחת וזאת על מנת להיות יציב על הסולם עצמו. כמו כן, אין לטפס בחלקו הפנימי של הסולם הפנימי, בשיפוע ההפוך לאופן הצבתו של הסולם. חשוב שבסולם עצמו בעת הטיפוס בכל שלב יהיה אפשרות להישען על שלוש נקודות משען, זה יכול להיות עם הידיים או עם הרגליים או על רתמת בטיחות. חשוב לא להציב לראשו של העובד חפצים אשר עלולים לגרום לו לאבד את שיווי משקלו בעת הטיפוס בסולם או בעת הירידה ממנו.