הדרכות בטיחות לעובדים

בטיחות העובדים היא החשובה מכול! אל תתפשרו ותנו להם את הטוב ביותר!

לחידוש הדרכות בגובה, חייגו למספר:

בארץ, מתרחשים מדי שנה מקרים רבים של תאונות עבודה כגון נפילה, התחשמלות, שאיפת חומרים מסוכנים ועוד. הסיבה העיקרית לתאונות אלה היא חוסר מודעות לסיכונים הקיימים בסביבות העבודה השונות, וחוסר הקפדה על כללי הזהירות. בעקבות כך, נכנסו תקנות על פיהן על כל מעסיק למסור לעובדיו מידע על הסיכונים במקום העבודה ולהעביר לעובדיו הדרכות בטיחות.

על מנת להטמיע תרבות של בטיחות במקום העבודה, חשוב להכשיר את העובדים בנושא בטיחות וחשוב לא פחות לבצע ריענון תקופתי ולקבע שגרה של הדרכות בטיחות לעובדים, במסגרתה מועברים כל הכללים הנדרשים לעובדים, וכן נבחנת מצבת ציוד הבטיחות שעומד לרשותם.

כל כמה זמן נדרש לעשות הדרכות בטיחות לעובדים?

ככלל, המטרה של ההדרכות היא כפולה. פעם אחת, אנחנו רוצים ללמד את העובדים את כל כללי הבטיחות שחלים עליהם וללמד אותם כיצד לעשות שימוש באמצעי הבטיחות שעומדים לרשותם. פעם שניה, אנחנו רוצים ליצור תרבות שמקדמת בטיחות, ולשלב את הבטיחות כחלק בלתי נפרד מהפעילות המקצועית במקום העבודה. המשמעות היא שהדרכות אינן מיועדות אך ורק להעביר ידע, אלא גם לקדם תרבות של בטיחות, ועל כן תדירות ההדרכות צריכה להיקבע לא רק על בסיס השאלה האם יש משהו חדש ללמד את העובדים, אלא גם ובעיקר על בסיס הרצון לקדם את הבטיחות במודעות המקצועית של העובדים.

בהתאם לכך, הדרכות בטיחות לעובדים צריכות להתבצע בתדירות הגבוהה ביותר מבלי להמאיס את הנושא על העובדים. התדירות צריכה להיקבע בהתאם לרמת הסיכון הרלוונטית ולמורכבות המשימות המבוצעות במקום העבודה. ככלל, נכון לבצע הדרכה כל רבעון או חצי שנה, וזאת בתנאי שישנה תשומת לב לנושא הבטיחות באופן שוטף, בעיקר בצורת תדריכי בטיחות הניתנים לפני כל ביצוע משימה.

מדוע כל כך חשוב לקדם תרבות של בטיחות בארגון?

ככלל, בטיחות היא מעין כורח שעל העובדים למלא אחריו על מנת להבטיח את שלומם. באופן טבעי, כאשר אנו מבצעים פעולה מסוימת פעם אחר פעם ויוצאים ממנה בשלום, אנחנו נוטים להמעיט ברמת הסיכון הכרוך בה, וכתוצאה מכך מתחילים לעגל פינות. עיגול פינות זה בא לידי ביטוי בוויתור על אמצעי בטיחות אם לא מוצאים אותם, בביצוע משימות שלא על פי כללי הבטיחות, כי זה קצת מפריע ומעכב את העבודה וכן הלאה.

האפשרות היחידה לשלב את הבטיחות כחלק אינטגרלי מהתפקיד המקצועי היא ליצור תרבות של בטיחות, כך שהבטיחות תמיד תהיה בראשם של העובדים, הם תמיד יחשבו עליה ותמיד יהיו מודעים לסיכונים שבהם הם פועלים. הדרכות בטיחות לעובדים היא כאמור דרך נהדרת לקדם תרבות של בטיחות ולהשריש את נושא הבטיחות בתודעה המקצועית של העובדים.

האם הדרכת בטיחות היא חובה?

תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכת עובדים), תשנ"ט-1999 – תקנות אלה קובעות שהמעסיק חייב לבצע הדרכות בטיחות לעובדים, לוודא שכל עובד הבין את הסיכונים הרלוונטיים לעבודתו, להעביר לעובדיו הוראות לשימוש והפעלה של הציוד ולוודא שהוא בקיא בנושאים שהועברו. הדרכת העובדים צריכה להתבצע לפחות פעם בשנה.

על פי התקנות אחריותו של מחזיק העבודה הוא למנוע את כל הסיכונים האפשריים בזמן העבודה בעסק. מניעת הסיכונים היא באמצעות בעל מקצוע ממונה בטיחות המעביר הדרכות בטיחות לעובדים באופן חוזר. ההדרכה צריכה להתבצע לפחות פעם אחת לשנה. כל עובד צריך לדעת למה הוא חשוף בעת שהותו במקום העבודה וכמובן לחתום על כך.

כמו כן, על בעל העסק להיות בקשר ישיר עם ממונה הבטיחות באם צריך לאבטח מתקנים ולקחת מתקציב הבטיחות עבור הגנה על העובדים. ההגנה כאמור יכולה להתבצע או באמצעות תשלום עבור הדרכות או באמצעות הוספת מיגונים שונים.

ראו גם: תפקידו של מנהל עבודה בבניה

מי מעביר הדרכות בטיחות לעובדים?

הדרכות בטיחות לעובדים כמו גם קורס עבודה בגובה מועברות כיום על ידי שורה ארוכה של גורמים, בהם מוסדות לימוד בתחום העיסוק הספציפי, יועצי בטיחות פרטיים וחברות ייעוץ בתחום הבטיחות ובתחום העיסוק הספציפי. על מנת להעביר את ההדרכות, יש לקבל לכך הסמכה מהמפקח הראשי על העבודה במשרד העבודה. כמו כן, את ההדרכות יכולים להעביר נציגי הבטיחות בארגון, במידה ויש כאלה, ובכלל זה הממונה על הבטיחות ונאמני הבטיחות שפועלים בארגון. אם אין בארגון שלכם ממונה ראשי על הבטיחות, חשוב מאוד שתשקלו למנות אדם לתפקיד זה, כחלק מהמאמץ הארגוני לקדם את נושא הבטיחות.

למי נחוצה הדרכת הבטיחות?

הדרכת הבטיחות היא קודם כל עבור העובדים שלכם, בשביל להבטיח את בריאותם ולהימנע מתאונות עבודה. כל עובד חדש בעסק מחויב לעבור הדרכה בה הוא לומד את סביבת העבודה ואת הסיכונים בה. מעבר לכך, השמירה על כללי הזהירות תשמור על קהל הלקוחות בטוח. לא פעם, מקומות נסגרו בעקבות תאונות עבודה. מאוד קשה לזכות מחדש באמון קהל הלקוחות והעובדים. הדבר השני שצריך לקחת בחשבון, הוא הביטוח. כבעלי עסק, אנו והעובדים שלנו מבוטחים. אך, במקרים של תאונה בעקבות רשלנות בעבודה, חוסר אחריות או אי ציות לתקנות (במידה ולא ביצעתם הדרכת בטיחות לעובדיכם), ייתכן והביטוח לא יהיה תקף, וכך המעסיק יהיה חשוף לתביעות.

יכול לעניין אותך גם: כל מה שצריך לדעת על יועץ בטיחות אש

הדרכות על אמצעי בטיחות

במסגרת הדרכות בטיחות לעובדים יש לשלב גם הדרכות על אמצעי הבטיחות ועל עבודה בטוחה עם כלי העבודה המקצועיים. לצורך כך ניתן להיעזר גם בספקי הציוד, בעיקר אם מדובר בציוד חדש שהעובדים טרם פגשו וטרם עבדו איתו. בכל הדרכה כזאת חשוב להביא את הציוד, ולהדגים באופן פרונטלי את השימוש בו, את התקלות שעלולות להתעורר איתו ואת האופן בו ניתן לטפל בהן בזמן אמת.

רק אדם שעבר הכשרה רשאי להעביר הדרכת בטיחות. אם אדם ללא סמכות העביר הדרכה, שלאחריה התרחשה תאונת עבודה, האשמה תוטל על המעסיק של אותו אדם. האדם שמעביר את הדרכת הבטיחות צריך לדעת ולהבין את הסיכונים שיכולים להתרחש בזמן העבודה, וכיצד לפעול בהתאם.

הדרכות בטיחות לעובדים היא דרך מצוינת לקידום תרבות הבטיחות בארגון ולריענון כללי הבטיחות בקרב העובדים. במקומות עבודה מסוימים, הדרכות אלה יכולות לעשות את ההבדל בין חיים ומוות.

הדרכות בטיחות לעובדים

ההדרכה תכלול נושאים כמו

  • מושגי יסוד בבטיחות וגהות.
  • הדרכות בטיחות אש.
  • בטיחות בחשמל.
  • ציוד מגן אישי (נעליים, כפפות, משקפי מגן ועוד).
  • הדרכות בטיחות לעובדים עם חומרים מסוכנים.
  • בטיחות במחסנים, מטבח, מעבדה וכדומה.
  • הכשרה ותרגול של צוות העובדים למצבי חירום.
  • סיכוני נפילה מגובה.
  • סיכוני רעש.
  • חוקים ותקנות.
  • בטיחות בעבודה – הגורם האנושי.
  • כל דבר שהמעסיק יבקש באופן ספציפי להוסיף.

הדרכת בטיחות לעבודים 

הדרכות הבטיחות הן בשבילכם, בשביל העובדים שלכם ובשביל הלקוחות שלכם. ברגע שתבטיחו סביבת עבודה בטוחה ונוחה, זה רק יתרום לכם ולעסק שלכם.

בטיחות הוא מרכיב מפתח בכל מקצוע, ובמיוחד במקצועות התעשייה ובמקצועות הכרוכים בעבודת כפיים, ובראשם מקצועות הבנייה. ענף הבנייה, כולל בתוכו שורה של מקצועות שכל אחד מהם מכוסה על ידי סט שלם של כללי בטיחות, וכולל שכבה נוספת ועבה של כללי בטיחות במידה ואלו מבוצעים בגובה. אי עמידה בכללי הבטיחות הנדרשים אינה מובילה בהכרח לאסון, אך בהחלט מאפשרת זאת, ומעת לעת כולנו נחשפים לתאונות טרגיות המתרחשות בענף הבנייה, בעיקר כאלו הכרוכות בנפילה של פועלים מגובה רב. כדי להתמודד עם הסיכונים הכרוכים בעבודות אלה, חשוב מאוד ליישם פרקטיקה ושגרה שמקדשות את הבטיחות מעבר לכל פרמטר מקצועי אחר. ממש כמו הדרכות בטיחות הניתנות בצבא לפני כל משימה ומשימה, כך נדרשות הדרכות כאלה גם בתעשיות שהעבודה בהן כרוכה בסיכון, ובמיוחד בענף הבנייה.

מי נותן הדרכות בטיחות?

את התחום של הדרכות בטיחות  ניתן להפריד לשתי קטגוריות. הקטגוריה הראשונה היא של הדרכות הניתנות במסגרת הכשרה חד פעמית או הכשרות תקופתיות כמו הדרכה בגובה, המיועדות לריענון ועדכון העובדים בשיטות ובאמצעי בטיחות חדשים. הקטגוריה השני כוללת הדרכות בטיחות הניתנות לעובדים על בסיס יומיומי לפני כל ביצוע משימה הכרוכה בסיכון. על שתי הקטגוריות הללו יש להוסיף שכבה נוספת של פיקוח, אך זה בנפרד. את הדרכות הבטיחות הניתנות כהכשרות תקופתיות ניתן לעבור במוסדות ייעודיים, או להביא גורם מקצועי שיעביר הדרכה מרוכזת לכלל העובדים. את הדרכות הבטיחות היומיומיות יש להטיל על מנהל הבטיחות של הפרויקט, ועוד יותר טוב אם ממונה מנהל בטיחות כזה עבור כל צוות עובדים. ככל שאחראי הבטיחות קרוב ומעורב יותר לעובדים בשטח, כך ניתן להבטיח בסבירות רבה יותר, שההדרכות אכן תינתנה על בסיס יומיומי ושיתקיים פיקוח ראוי ויעיל על יישום כללי הבטיחות.

הדרך הטובה ביותר להבטיח התנהלות בטוחה ובטיחותית במקום העבודה, היא להטמיע את נושא הבטיחות באופן שוטף ותדיר באמצעות הדרכות בטיחות בעבודה. מהן הדרכות בטיחות, מה הן כוללות ומי מבצע אותן?

מהן הדרכות בטיחות בעבודה?

בטיחות הוא נושא חשוב בכל פעילות שאנו עושים במהלך חיינו, אך ישנן פעילויות בהן מקבלת הבטיחות חשיבות ראשונה במעלה. באותה צורה, ישנם מקומות עבודה בהם נושא הבטיחות הוא נושא שולי למדי, בעיקר עבודות משרדיות, בעוד במקומות עבודה אחרים, בהם מבוצעות משימות נושאות סיכון פיזי, הופכת הבטיחות לנושא חשוב ומרכזי בשגרת העבודה.

סביב כל משימה נושאת סיכון ישנה שורה של כללי בטיחות שיש לעמוד בהם, על מנת להבטיח את ביטחונם של העובד, של הסובבים אותו ושל עוברי אורח הנקלעים למקום. הדרכות בטיחות בעבודה הן הדרכות המיועדות להעביר לעובדים את כללי הבטיחות שעליהם יש לשמור בכל משימה ומשימה, ובכלל זה אופן ביצוע המשימה בצורה בטוחה, ציוד בטיחות רלוונטי ואופן השימוש בו, התנהלות בשעת חירום, שמירה על בטיחות עצמית ובטיחות הסביבה וכן הלאה.

מי מספק הדרכות בטיחות כאלה?

הדרכות בטיחות בעבודה יכולות להינתן על ידי מספר גורמים. ככלל, ישנם גורמים מקצועיים העוסקים בענפי התעשייה השונים, ואשר קיבלו הסמכה ממפקח העבודה הראשי להעביר הדרכות בטיחות בעבודה. יחד עם זאת, הדרכות אלה יכולות להינתן גם על ידי הממונה על הבטיחות במקום העבודה, על ידי נאמני הבטיחות בעבודה ועל ידי כל גורם אחר במקום העבודה, שמונה להיות אחראי על נושא הבטיחות. אם אין לכם גורם כזה, זה בדיוק הזמן למנות אחד, ולהבטיח שכחלק מתפקידו הוא גם מבצע הדרכות בטיחות בעבודה כמו גם הדרכה בגובה באופן תדיר ושוטף, על מנת לא רק ליידע את העובדים על כללי הבטיחות שעליהם לנהוג בהם, אלא גם לרענן את זיכרונם מעת לעת ולהטמיע את נושא הבטיחות כחלק בלתי נפרד מעבודתם המקצועית.

מתי חשוב לבצע הדרכות בטיחות בעבודה?

למרבה הצער, ארגונים רבים מבינים את החשיבות של נושא הבטיחות בעבודה, רק לאחר שמתרחשת תאונה שבה נפגע אחד העובדים. או אז, מתחיל הארגון ביישום שגרת בטיחות, על מנת להימנע מתאונות נוספות. במקום זאת, הדרכות בטיחות בעבודה צריכות להינתן על בסיס קבוע ולהוות אמצעי למניעת תאונות ולא לתגובה על תאונות שכבר התרחשו. את ההדרכות יש להעביר על בסיס קבוע, על פי לוחות זמנים שתוכלו לקבוע בסיוע יועץ בטיחות. הדרכות אלה מיועדות ללמד את העובדים על האופן בו עליהם להתנהל בצורה בטוחה, לחדש להם על אמצעים חדשים, ויותר מכל לבסס תרבות של בטיחות ולשדר לעובדים שהארגון לוקח ברצינות את כל הנושא של בטיחות בעבודה.

אם חשובה לכם בטיחותם של העובדים, ואתם רוצים להבטיח שהם נוהגים על פי כל כללי הבטיחות הנדרשים, הדרכות בטיחות בעבודה יכולות לסייע לכם בביסוס והטמעת תרבות בטיחות בארגון.

הדרכות בטיחות בעבודה

מדוע חשוב להטמיע את ההדרכות ביומיום?

מטבע הדברים, כאשר אנו מבצעים פעולה מסוימת פעם אחר פעם ולא קורה לנו דבר, אנו מתחילים להמעיט בערך של הסיכון הגלום בה. עובד שעולה על מנוף מדי יום וגם יורד ממנו בסוף יום העבודה וחוזר הביתה בשלום, עלול עם הזמן להתרשל בכללי הבטיחות הנדרשים. אבל מה לעשות שתאונה יכולה להתרחש בכל רגע נתון ללא שום קשר לזמן שהצלחנו לשרוד בתפקיד ללא תאונה כלל? כדי למנוע מצב בו מתרחשת תאונה בגלל היעדר שמירה על כללי הבטיחות, יש להטמיע את נושא הבטיחות כחלק אינטגרלי ובלתי נפרד מהתפקיד המקצועי. כך למשל, עובד מנוף יכול להגיע לעבודתו בכל יום, לעלות על המנוף ולהתחיל בעבודתו, והוא גם יכול להגיע, להעביר בדיקה מהירה למנגנוני המפתח של המנוף ורק לאחר מכן לעלות למעלה. כמו כן, הוא יכול להטמיע בדיקה יסודית יותר בכל יום ראשון בתחילת שבוע העבודה. הדרכות בטיחות הן בדיוק הכלי שמאפשר להטמיע אצל העובדים את שגרת הבטיחות הכל כך חשובה הזאת.

מה היה לנו בכתבה:
התקשרו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!