כשבוחנים את המבנה הארגוני בכל ארגון, מגלים שכל פונקציית מפתח בארגון זוכה גם למנהל ייעודי שאחראי על הפונקציה הזאת, ומנהל את כל האופרציה סביבה. בענף הבנייה, פונקציה חשובה אחת כזאת היא פונקציית הבטיחות, ועליה אחראי ממונה בטיחות ייעודי. מינויו של אחראי בטיחות בענף הבנייה, אינו נטול לשיקול דעתו של הקבלן המבצע או מנהל הפרויקט, והדבר מגולם בחוק ומחייב נוכחות של ממונה כזה בכל פרויקט בנייה. למרבה הצער, הדברים לא תמיד הולכים חלק, והבעיה היא בדרך כלל לא בחוק, אלא בהיקף האכיפה שכמעט ואינה קיימת. בהמשך לכך, ברחבי הארץ מתנהלים לא מעט פרויקטים בענף הבנייה, שבהם לא פועל ממונה בטיחות, מה שמעלה באופן ישיר את רמת הסיכון בה עובדים הפועלים.
מדוע חשוב למנות ממונה בטיחות?
בטיחות היא כורח, לא רצון, וככזאת אנו נוטים בדרך כלל להימנע ממנה, ומחפשים את הדרך הקלה והמהירה ביותר לבצע את המשימה, ללא המגבלות שמשיתה עלינו הבטיחות. על זה אפשר להוסיף את הנטייה שלנו לספר לעצמנו ש"לנו זה לא יקרה". אנחנו מבצעים את העבודה שלנו במשך שנים, יום אחרי יום, ובכל יום חוזרים הביתה בשלום בסוף יום העבודה. אם כך, כנראה שאנחנו עושים את הדברים נכון ובטוח. אלא שתאונות מתרחשות ברגע הכי לא צפוי. בגלל זה הן נקראות תאונות. הדרך היחידה למעשה להימנע מהן, היא באמצעות הטמעת נושא הבטיחות במכלול המקצועי של התפקיד, כך שפעולות שאנו צריכים לעשות כדי להבטיח את בטיחותנו, יהפכו לחלק מהתפקיד עצמו.
בכדי שכך אכן יקרה, יש צורך בהטמעה יומיומית של נושא הבטיחות לעובדים, והם לא יעשו את זה בעצמם. זהו בדיוק המקום בו נכנס ממונה בטיחות לתמונה, מסתובב בין העובדים ללא הרף ובודק את עמידתם בכללי הבטיחות. היעדר ממונה כזה מבטיח למעשה היווצרות שורה של סיכוני בטיחות לעובדים, ולא בגלל שהם מזלזלים בבטיחות של עצמם, אלא בגלל שכך כפי שהסברנו, מתנהלים הדברים באופן טבעי.
מהו תפקידו של ממונה בטיחות?
ניהול סיכונים – על ממונה הבטיחות לאתר את כל הסיכונים שיכולים להיכלל בזמן העבודה ולקבוע אמצעי להפחתת הסיכון עד לכדי סיכון קביל.
סמכות – מכיוון שממונה בטיחות לא יכול לקחת אחריות על מקומות תעשייתיים עצומים בהם יש מאות עובדים, על ממונה הבטיחות לקבוע אחראי לביצוע מעקב, לוודא שכל הפועלים עובדים על פי חוקי הבטיחות שנקבעו לפי מקום העבודה.
בניית תוכנית – על כל ממונה בטיחות לבנות תוכנית בטיחות שנתית. התוכנית כוללת את כל הסעיפים הנדרשים, בין אם מדובר על הוספת אמצעים פיזיים כדי לתרום להגנה (כפתור חירום, גידור וכו'), ובין אם מדובר על הדרכות בטיחות המתבצעות אחת לתקופה נקבעת.
תרגול – לא מספיק לדבר על מה יכול לקרות ואיך צריך לפעול, צריך לקיים תרגילים כדי שכל אדם ידע בדיוק מה הוא אמור לעשות בעת מקרה סכנה. חובה ממונה הבטיחות הוא לדאוג שתרגילים כאלה יתקיימו, בדיוק כמו בצבא.
הכשרת נאמני בטיחות – על כל ממונה בטיחות להכשיר בעצמו את נאמני הבטיחות שכן אין ממונה הבטיחות מסוגל לפקח את כל המתרחש באזור העבודה. נאמני בטיחות נמצאים תחת סמכותו של ממונה הבטיחות כמובן.
ממונה הבטיחות בפרויקט בנייה אחראי על מספר אלמנטים סביב נושא הבטיחות, ובכלל זה ביצוע הכשרת בטיחות לכל עובד, עריכת הדרכות בטיחות שוטפות ותקופתיות, ניהול כל נושא הבטיחות בהיבט התפעולי (אמצעי בטיחות בעיקר) ופיקוח על נושא הבטיחות ביום יום. במילים פשוטות, ממונה בטיחות הוא האיש שאומר לעובדים כיצד עליהם לפעול על מנת לעמוד בכללי הבטיחות, הוא זה שמספק להם את האמצעים כדי שאכן יוכלו לעמוד בכללים אלה והוא זה שבודק שהם אכן עושים את הדברים כנדרש.
כך למשל, אחד הנושאים המרכזיים בהם עוסק יועץ בטיחות או ממונה הבטיחות הוא הנושא של עבודה בגובה. תחום זה "מייצר" את מספר התאונות הרב ביותר בענף הבנייה, וככזה דורש המון תשומת לב מצד הגורמים האחראים על תחום הבטיחות. בהיבט זה, על הממונה להעביר הדרכות מתאימות לכל פועל שעובד בגובה, לצייד את העובדים בכל הכלים הנדרשים להם על מנת לשמור על בטיחותם, ולפקח שהדברים אכן מתנהלים כנדרש גם כאשר הם מתבצעים בגובה רב. על פי הצורך, נעזר הממונה במהנדס על מנת לבחון את הבטיחות של רכיבים שונים המשתתפים בתהליך הבנייה, ובכלל זה מעליות בנייה, מנופים, משטחי הרמה, פיגומים וכן הלאה.
יכול לעניין אותך גם: הדרכת עבודה בגובה
מי יכול להיות ממונה בטיחות?
ממונה בטיחות הוא תפקיד שאינו מחייב תואר כלשהו, אך מחייב הכשרה מתאימה. על הממונה לעבור הכשרה בכל נושאי הבטיחות הרלוונטיים בענף הבנייה, ובכלל זה עבודה בגובה, בטיחות מנופים, בטיחות נשיאת משקלים, בטיחות וגהות בענף הבנייה ועוד. ככלל, ממונה הבטיחות הוא גורם מקצועי המלווה את היזם או הקבלן המבצע, ומתפקד ככזה בפרויקטים השונים של הקבלן. כמו כן, המהדרין ממנים גם אחראי בטיחות צוותי, קרי עובד בכיר שאחראי גם על נושא הבטיחות בצוות, וזאת על מנת לסייע לפקח על נושא הבטיחות יותר מקרוב. הדבר החשוב הוא שממונה הבטיחות יהיה אדם שזהו כל עיסוקו, ולא אדם שלכאורה מתפקד כאחראי על הבטיחות, על אף שבפועל ממלא תפקידים שונים נוספים.
האם ישנו צורך במספר ממונים על הבטיחות בפרויקט בנייה?
ככלל, על כל פרויקט בנייה צריך להיות ממונה בטיחות שברוב המקרים הוא גם מדריך עבודה בגובה אחד שאחראי על הבטיחות באופן כולל. בנוסף, כאשר מדובר בפרויקטים גדולים, הדורשים פיקוח הדוק יותר במספר אזורים ומתחמי בנייה, אפשר ומומלץ למנות ממונים מקומיים. כאמור, ממונים אלה יכולים להיות חלק מצוותי העבודה השונים, אך יש לוודא כי כל ממונה כזה הוא א' עובד אחראי ורציני, ב' עובר את ההכשרה וההסמכה הנדרשת על מנת לתפקד כאחראי על הבטיחות וג' בעל גישה ישירה לממונה הראשי שמספק לו את כל החומרים הנדרשים לו על מנת למלא את תפקידו, ובכלל זה אמצעי בטיחות כנדרש, מדריכי בטיחות והנחיות הדרכה ופיקוח לעובדים.
מדוע ישנם פרויקטים בהם לא פועל ממונה בטיחות?
כמו תמיד, כאשר הדברים אינם מתנהלים כפי שצריך, כנראה שהמניע לכך הוא כספי. המשמעות של מינוי ממונה בטיחות היא שישנו בעל תפקיד נוסף שצריך לשלם את משכורתו, ישנו אדם שאחראי על נושא הבטיחות ובא עם דרישות לרכישת אמצעי בטיחות ובעיקר, ישנו אדם שאחראי על הבטיחות ומקפיד על קלה כחמורה ולא מאפשר לדברים "לזרום" כפי שאולי היו רוצים בעלי ההון. משכך, ישנם קבלנים ויזמים שאינם מקפידים על מינוי ממונה כזה, על אף שהדברים כתובים במפורש בחוק. במרבית המקרים, מדובר בקבלנים קטנים וקיקיוניים, אך חברות בנייה גדולות ורציניות אינן פועלות ללא אחראי על הבטיחות, הן בגלל ההבנה של חשיבות העניין והן בגלל ההבנה כי אי עמידה בתנאי החוק עלולה לעלות להם ביוקר, גם בצורת קנסות וסנקציות למיניהן וגם בצורת אי תשלום כספי ביטוח על ידי חברת הביטוח בשעת הצורך.
הקשיים שבדרך
ממונה בטיחות חובה קשיים רבים בזמן תהליך העבודה שכן הוא רוצה להבטיח את מירב הבטיחות לכל אדם ואדם הנמצא תחת חסותו. מצד שני, ממונה הבטיחות כפוף לתקציב אותו בעל העסק מקציב ולא מלבד לכך שיש צורך במקצועיות בתחום הבטיחות, על ממונה הבטיחות גם להבין את הפן הכלכלי. ממונה בטיחות לא יכול לרכוש חומרים עם תוקף מסוים ללא מחשבה עתידית לדוגמא. לוקח זמן להגיע לפשרה בין ממונה הבטיחות ובין מנהל העבודה בכל הנוגע לתקצוב, אך בסופו של דבר האחריות היא על ממונה הבטיחות.
חברות חיצוניות וקורסים
ממונה בטיחות אינו חייב להיות חלק מהחברה שלכם, יש חברות חיצוניות שיש להן היצע רחב של אנשי מקצוע בתחום הבטיחות. לדוגמא, אם מדובר על עבודה בגובה אתם צריכים ממונה בטיחות בתחום הזה. לכן, כאשר אתם רוצים לשלוח אדם מטעם מקום העבודה להדרכה, עליכם לבחור אדם רציני שיוכל לעבור את הקורס באופן מקצועי ביותר. כמו כן, יש חברות חיצוניות שתוכלו "לשכור" ממונה בטיחות עבור הפרויקט שלכם.
דעתנו מנקודה נטרלית
בכל הנוגע לביטחון העובדים שלכם ולביטחונכם האישי, אל תיקחו אפילו סיכון מזערי. מאחורי כל אדם עומדת משפחה. תקצבו בצורה נכונה את כל הנוגע לתחום הבטיחות כדי שתוכלו לישון בשקט בלילה.
יכול לעניין אותך גם: עבודות סנפלינג
מי הם ממוני בטיחות ומה השירותים שמספקים?
ממוני בטיחות הם אלו שאמונים שאחראים למפות את תהליכי העבודה יחד עם הסיכונים האפשריים במטרה למנוע תאונות עתידיות. שירותיהם, משתנים בהתאם לסוג העסק וסוג העבודה ומורכבת מאנשי מקצוע עתירי ניסיון באותם תחומים. מאחר ובכל מקום עבודה ישנם סכנות ומפגעים שעשויים לגרום לאובדן חיי אדם, שירותיהם של מומחי בטיחות הופכים לחלק בלתי נפרד ממהלך העבודה התקין – לא משנה איפה ומה אופי העבודה.
מי הוא ממונה בטיחות?
ממונה בטיחות הוא אדם בעל ידע מקצועי הבקיא בחוקים והתקנות השונות בענייני הבטיחות. תפקידו של הממונה הוא לייעץ למעסיק או מנהל העבודה ולסייע בכל הנוגע לתכנון מקדים וניהול של תחום הגהות, הבריאות התעסוקתית וכל הנלווה לתחום הבטיחות בארגון או העסק. ניסיונו של ממונה הבטיחות יהיה לרוב בתחומי ההנדסה או הבנייה ונדרש שיעמוד בתקן הישראלי לניהול בטיחות וגהות ובעל תעודה המעידה על הסמכתו בתחום הבטיחות.
ככלל, השכלתו המקצועית של אדם המעוניין לעבור הכשרה מקצועית היא תנאי להפיכתו לממונה בטיחות. לרוב, הדרישות המקדימות הן דרישה לתואר רלוונטי או תעודה מקצועית המעידה על ידע וניסיון בתחום בו הם עתידים לייעץ. כמו כן, נדרש ניסיון של לפחות 3 שנים בתחום השכלתם על מנת שיוכלו להתקבל להכשרת ממוני הבטיחות. גם נתונים אלו לבדם לא מספיקים וממוני הבטיחות לעתיד נדרשים לעבור את ועדת הקבלה מטעם משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה.
תפקידיו של ממונה הבטיחות
עבודת המיפוי של איש המקצוע בכל הנוגע לבטיחות וגהות, נחלקת למספר תחומים ותתי עיסוקים. פרט לייעוץ ובניית תיק בטיחות, לממונה הבטיחות תפקיד גם בחקירת תאונות עבודה, ביצוע ביקורות תקופתיות וייעוץ שאינו נוגע רק למיפוי הבטיחות בשלביו הראשונים של העסק:
איתור מקדים של סיכונים ומפגעים:
שירותיו של ממונה הבטיחות רחבים ונוגעים למגוון תחומי עבודה. עם תחילת המיפוי, יחל הממונה באיתור מפגעי בטיחות וגהות, יבצע רישום או סימון של אלו ויודיע עליהם למעסיק.
ביצוע בדיקות וסימון חומרים מסוכנים:
לאחר איתור הסיכונים, יבצע הממונה בדיקות סביבתיות בעת הצורך, לבחינת הסיכון שבחומרים ותנאי העבודה אליהם נחשפים העובדים ויעביר את ממצאיהן למעסיק. בנוסף, ככל שישנם חומרים או תהליכי עבודה בעלי סיכון, יסומנו ויותקן שילוט המזהיר מהם.
הכנת תוכנית בטיחות:
בניית תוכנית הכוללת את כלל ההוראות, הנהלים והמידע הרלוונטי בכל הנוגע לבטיחות וגהות בעובדה בהתאם למקום וסוג העבודה.
ביקורת תקופתית:
ביצוע מעקב אחר ביצוע וקיום נהלי העבודה השונים שהתוו בתוכנית הבטיחות ובדיקות תקינות הציוד וכלי העבודה. במידה ובביקורות נחשפו ליקויים המעמידים מי מהעובדים בסכנה ממשית, רשאי ממונה הבטיחות במידת הצורך לחדול את העבודה במקום ולדווח על כך למעסיק באופן מידי.
חקירת תאונות עבודה:
במידה ובמהלך העבודה הרגיל, התרחשה תאונה או מי מהעובדים חלה בעקבות חשיפה לחומרים מסוכנים, יערוך ממונה הבטיחות חקירה שבסופה ינסח דו"ח הכולל ממצאים ומסקנות לעתיד. לאחר מכן, ירכז את תיעוד תאונת העבודה, המידע וההדרכות בעקבותיה וידווח למפקח האזורי במידת הצורך.
שירותיו של ממונה בטיחות לצורך תיק בטיחות
בכל אתר שבו למעלה מחמישים עובדים, מחויב מנהל העבודה לעבוד על פי תיק בטיחות מסודר שנבנה בעזרת שירותיו של מומחה בטיחות. תיק הבטיחות כולל את כלל נהלי העבודה באתר הבנייה יחד עם מיפוי כל הסיכונים האפשריים באופן שמבטיח התנהלות תקינה ובעיקר בטוחה. האתרים עליהם חלה חובה להכנת תוכנית בטיחות הם כאלו שגובהם למעלה מ25 מטר או כוללים שני עגורני צריח ויותר או כאלו בהם נדרש פיקוח הדוק של ממונה המפקח על העבודה. בנוסף, גם מבנים בהם העבודה מתבצעת בתוך מפעל פעיל, נדרשים גם הם לבניית תוכנית בטיחות מסודרת. באמצעות שירותיו של ממונה בטיחות, מסומנים ומגודרים שטחי הפעילות בהם מתבצעות עבודות הבנייה. בנוסף, מסומנים מסילות ועגורנים ושלטי אזהרה מוצבים במקומות בהם קיים סיכון מוגבר. כחלק מבניית תיק הבטיחות, נעשה מיפוי של כל אלמנטים נוספים בשטח ביניהם מפלס מי התהום, דרכים ציבוריות ורשת החשמל. זאת על מנת שכל הגורמים המקיפים את אתר הבנייה ועשויים להוות גורם סיכון יהיו בפיקוח ובקרה.
בנוסף, נקבעים נהלים קפדניים לתחזוקת ציוד העבודה, אופן פינויים של מפגעים שונים ופירוטם של כלל אמצעי הבטיחות ותקינותם. לבסוף, מועברת הדרכת בטיחות לעובדים באתר יחד עם תרגול נהלי חירום שונים שמטרתם להבטיח שכלל הצוות יהיה מוכן לכל תרחיש.
בהקשר זה, נאמר שלא רק ענף הבנייה נזקק לשירותיו של ממונה בטיחות , אלא גם בענף החקלאות או כל עבודה הכוללות מגע עם חומרים מסוכנים. כל אלו, זקוקים לייעוץ מקצועי. ייעוץ זה כולל מלבד בניית תיק הבטיחות גם הדרכות וביקורות תקופתיות באתר העבודה. כמו כן, כוללים שירותיו של הממונה גם ייעוץ בכל הנוגע לתקנים ונהלים הנוגעים לבטיחות ובריאות תעסוקתית. חשוב להבין ששירותיו של ממונה בטיחות טומנים בחובם משמעויות שונות מלבד הבטחת תקינותו של כל עסק, מפעל או אתר בנייה. ביקורות תקופתיות, כמו גם, עבודה על פי נהלים מסודרים, הם אלו שיבטיחו את שלומם של העובדים שלכם. במקומות עבודה מסויימים, בטיחות בעבודה הוא בכלל לא נושא שעוסקים בו, ובמקומות עבודה אחרים, מדובר בנושא החשוב ביותר לעובדים, ובדרך כלל גם להנהלה. קורס ממונה בטיחות בעבודה הוא המסלול המתאים להכשרת גורם אחראי מרכזי על נושא הבטיחות בעבודה, וכל מקום עבודה בו קיים סיכון בטיחותי, חייב להחזיק אחראי כזה למען בטיחות העובדים.
מהו ממונה בטיחות בעבודה?
על פי חוק ארגון הפיקוח בעבודה ממונה בטיחות הוא האדם האחראי על כל נושא הבטיחות בעבודה. במקומות עבודה מסוימים עשויות לפעול ועדות בטיחות, ובמקומות אחרים ממונה בטיחות. הממונה על הבטיחות מחזיק באחריות העליונה לבטיחות העובדים במקום העבודה, ובסמכותו לדרוש כוח עזר בדמותם של נאמני בטיחות, שיסייעו לו בביצוע תפקידו ובווידוא כי כל כללי הבטיחות נשמרים וכל אמצעי הבטיחות הנדרשים, מסופקים לעובדים על פי הצורך.
למה נדרש קורס ממונה בטיחות בעבודה?
תפקידו של הממונה על הבטיחות מחייב אותו במעגלי ידע נרחבים בתחום הבטיחות, ובכלל זה הפעלת כלים ומכונות בצורה בטוחה ונכונה, סוגי אמצעי בטיחות ואופן השימוש בהם, כללי בטיחות בעבודה בגובה ובתנאים נושאי סיכון נוספים, העברת הדרכות בטיחות, ולא פחות מכך גם ניהול ספרי בטיחות, הפקת דו"חות, קיום קשר עם רשויות וגורמים שלטוניים בתחום הבטיחות וכדומה. במסגרת קורס ממונה בטיחות בעבודה, לומד הממונה את כל המרכיבים הנדרשים למילוי תפקידו, בהתאמה מלאה לאתגרים הבטיחותיים במקום עבודתו.
כך למשל, אם מדובר במפעל בו מופעלות מכונות כבדות, לומד הממונה על אופן הפעלת המכונות בצורה נכונה וכללי הבטיחות הרלוונטיים לעבודה עם מכונות אלה. אם מדובר בענף הבנייה, לומד העובד על עבודה בגובה, ביצוע משימות בנייה בצורה בטוחה תוך שימוש באמצעי הבטיחות הנדרשים וכן הלאה.
היכן ניתן לעבור את הקורס?
קורס ממונה בטיחות בעבודה מסופק על ידי גורמים מקצועיים בתחום, אשר קיבלו אישור והסמכה מידי מפקח העבודה הראשי של משרד העבודה. גורמים אלה יכולים להיות חברות העוסקים בייעוץ תעשייתי או בייעוץ לענף הבנייה, והם יכולים להיות גם מוסדות לימוד בתחום הבנייה או ענפי התעשייה השונים. ככלל, הדבר החשוב ביותר הוא לוודא כי אותו גוף הוסמך על ידי משרד העבודה להעביר קורס ממונה בטיחות בעבודה מסמיך מנהלים לנהל את הבטיחות כמו כן במהלך הקורס לומדים אודות קורס עבודה בגובה, וכי סיום הלימודים במסגרת הקורס אכן מעניק תעודת הסמכה מתאימה.
את הקורס אמור לממן מקום העבודה ממנו מגיע הממונה המיועד, ועל מקום העבודה לאפשר לעובד להגיע לכל שיעורי הקורס ללא יוצא מן הכלל, גם על חשבון שעות העבודה. מקומות עבודה בהם קיים סיכון בטיחותי לעובדים, מחוייבים על פי החוק לעודד את נושא הבטיחות, ובכלל זה גם לקדם את תרבות הבטיחות ואת הידע בתחום בקרב העובדים. אם אתגרי העבודה במקום העבודה שלכם נושאים סיכון בטיחותי, חשוב למנות ממונה ונאמני בטיחות, שיבטיחו את ההתנהלות הבטיחותית של מקום העבודה באופן שוטף.
לסיכום
בעת שגרת העבודה, מיפוי בטיחותי עשוי להיות שטחי יותר ובעיות מתחת לפני השטח עשויות לצוץ במפתיע ולגרום נזק בלתי הפיך. מהסיבות הללו, שימוש בשירותיו של איש מקצוע בעל ראייה מרחבית שביכולתו למפות את כלל הסיכונים ותנאי השטח השונים, הם קריטיים להמשך מהלך העבודה התקין בכל מקום שבו נדרש פיקוח.
לסיום ככל שאדם צובר ניסיון במקום עבודתו, הוא לומד להכיר ולהיזהר מהסיכונים והמפגעים השונים. למרות זאת, חוסר תשומת לב רגעי או אי ידיעתם של גורמי סיכון נסתרים מהעין יכולים להפוך לתאונה הבאה. שימרו על עצמכם.